Loading
Φόρτωση

Ταξίδι στη Βαρκελώνη και στα χνάρια του Γκαουντί

Η πρωτεύουσα της Καταλονίας,  το στολίδι της Ιβηρικής χερσονήσου, αποτελεί ένα από τα ταξίδια στην Ευρώπη που οφείλετε να κάνετε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας. Το ταξίδι στη Βαρκελώνη σημαίνει πολλά περισσότερα από αυτά που φαντάζεστε και μπορείτε να το προγραμματίσετε όλες τις εποχές του χρόνου  καλύτερα, όμως, να προτιμήσετε την άνοιξη και το φθινόπωρο ή ακόμη και τις αρχές του καλοκαιριού, αφού εκείνες τις περιόδους οι καιρικές συνθήκες είναι σαφώς πιο ήπιες χωρίς τη ζέστη και την υγρασία να σας ταλαιπωρούν.

Η πόλη όπου γεννήθηκαν και εμπνεύστηκαν αριστουργήματα τέχνης μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Χουάν Μιρό, ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Πικάσο και ο Γκαουντί επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και συγκινήσεις για μικρούς και μεγάλους. Η αλήθεια είναι πως για να την εξερευνήσετε θα χρειαστείτε πολλές μέρες, αφού τα αξιοθέατα στη Βαρκελώνη είναι πολλά και διαφορετικά, όμως, έστω και αν έχετε μόνο λίγες μέρες στη διάθεσή σας, να είστε σίγουροι πως η ομορφιά της πόλης θα σας μαγέψει.

Πετώντας για Βαρκελώνη

Ξεκινάμε, λοιπόν, το ταξίδι στη Βαρκελώνη με μια πτήση που διαρκεί περίπου 3 ώρες. Κλείστε αεροπορικά εισιτήρια για Βαρκελώνη τόσο από την Aegean όσο και από τη Vueling που έχουν συχνά δρομολόγια και σε καθημερινή βάση όλο τον χρόνο. Μόλις θα φτάσετε στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, το  El Prat de Llobregat Aeropuerto ή Aeroport de Barcelona, το  κέντρο της πόλης απέχει περίπου 13 χιλιόμετρα και για να φτάσετε σ’ αυτό εξυπηρετούν τόσο τα λεωφορεία όσο και το τρένο που καταλήγει στο κεντρικό σταθμό,   Sants Estació. Όσον αφορά τις μετακινήσεις, η Βαρκελώνη είναι μια πόλη που διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα συγκοινωνιών πλήρως οργανωμένο με μετρό, τραμ και λεωφορεία που δίνουν τη δυνατότητα να την εξερευνήσετε τόσο στο κέντρο της όσο και έξω από αυτό.

Καταπράσινα πάρκα που προσφέρουν ώρες ξεγνοιασιάς, κτίρια που αποτελούν στολίδια αρχιτεκτονικής, τεράστιες παραλίες που προσφέρονται για κολύμπι τους καλοκαιρινούς μήνες, πολυσύχναστοι τουριστικοί δρόμοι που διαθέτουν κάθε λογής μαγαζιά, εκπληκτικής αρχιτεκτονικής αξιοθέατα, δείγματα της καλλιτεχνικής φύσης του Γκαουντί και αμέτρητοι γαστρονομικοί πειρασμοί είναι μερικά μόνο στοιχεία που δίνουν στο ταξίδι στη Βαρκελώνη έναν χαρακτήρα πολυδιάστατο και αναμφίβολα κοσμοπολίτικο.

 

Βαρκελώνη μια πόλη ένας καλλιτέχνης … Γκαουντί

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη Βαρκελώνη που πραγματικά θα σας μαγνητίσει με την μεγαλοπρέπεια και την αρχιτεκτονική του είναι η περίφημη Sagrada Familia.  Πρόκειται για μία Ρωμαιοκαθολική εκκλησία που βρίσκεται σε ανακατασκευή  και που συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco μαζί με άλλα έξι κτίρια γεννήματα της φαντασίας του Γκαουντί. Συνδυάζοντας γοτθικά και μοντέρνα στοιχεία, προσελκύει το ενδιαφέρον όλων όσοι την αντικρίζουν για πρώτη φορά από κοντά, ενώ μια επίσκεψη στο εσωτερικό της αποτελεί πραγματική εμπειρία. Το φως διαχέεται απ’ τα πολύχρωμα βιτρό που στολίζουν το ναό και σε συνδυασμό με τις  κολόνες που φέρνουν σε επιβλητικούς κορμούς δέντρων, δίνουν στον επισκέπτη την εντύπωση πως βρίσκεται μέσα σ’ ένα δάσος. Μη χάσετε τη ευκαιρία να ανεβείτε στο υψηλότερο σημείο της εκκλησίας, αφού η θέα από 65 μέτρα ύψος θα σας κόψει την ανάσα.

Και η ώρα για το πιο παραμυθένιο και ασυνήθιστο πάρκο της Ευρώπης και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στη Βαρκελώνη έφτασε. Το ταξίδι στη Βαρκελώνη κρύβει πραγματικούς θησαυρούς και ένας από αυτούς είναι το αξεπέραστο πάρκο Guel. O Γκαουντί για ακόμη μια φορά άφησε ελεύθερη τη φαντασία του και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Σπίτια που μοιάζουν με ζαχαρωτά, πολύχρωμα μωσαϊκά σε δάπεδα, οροφές ακόμη και σε παγκάκια, σιντριβάνια από δράκους, ανοιχτές αίθουσες και στοές από κολόνες που θυμίζουν κορμούς δέντρων, μια  σαύρα φτιαγμένη από σπασμένα πολύχρωμα πλακάκια στην είσοδο και μια μαγευτική θέα από ψηλά σ’ όλη την Βαρκελώνη. Μέσα στο πάρκο υπάρχουν και δύο σπίτια σ’ ένα από τα οποία έζησε ο Gaudi και που τώρα έχει μετατραπεί σε μουσείο ανοιχτό στο κοινό.

 

Κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, θα διαπιστώσετε πως παντού υπάρχουν διάσπαρτα τα καλλιτεχνήματα του Gaudi, αφού ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια, δίνοντας μια παραμυθένια και σουρεαλιστική νότα στην καθημερινότητα. Δύο εξαιρετικά δημιουργήματα της έμπνευσής του αποτελούν η Casa Mila ή Casa Predera και η Casa Batlo. Πρόκειται για δύο διαμάντια τέχνης που στολίζουν την πόλη και που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Βαρκελώνη.

Η Casa Predera  θυμίζει τα νερά της θάλασσας εν κινήσει και στην ταράτσα σας περιμένουν οι πιο ευφάνταστες καμινάδες γλυπτά που μοιάζουν με κεφάλια πολεμιστών. Όσο για την Casa Battlo δεν υπάρχει περίπτωση να την προσπεράσετε. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αλλά και τα πιο ασυνήθιστα κτίρια που έχετε δει με τα μπαλκόνια του να θυμίζουν μάσκες, τη στέγη του να παραπέμπει σε δέρμα ερπετού, ενώ το εσωτερικό του με τις συνεχείς καμπύλες γραμμές και τις εντυπωσιακές σκάλες, τις μεγάλες τζαμαρίες και τα χρωματιστά μπλε βιτρό να «σφραγίζει» τη μοναδικότητα του κτιρίου.

Γωνιές της πόλης, μικρά διαμάντια κρυμμένα μέσα σε μια Μητρόπολη

Στα ανατολικά της γνωστής λεωφόρου La Ramblas εκτείνεται μία γειτονιά της Βαρκελώνης που όμοιά της δεν υπάρχει. Με αέρα και χρώμα μεσαιωνικό η Barrio Gotico, η περίφημη γοτθική συνοικία, με τα μεσαιωνικά κτίρια, τους γοτθικούς ναούς και τον καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης δημιουργεί την αίσθηση μιας άλλης εποχής.  Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της,  απολαμβάνοντας ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και στην ιστορία της πόλης. Ανάμεσα στα μνημεία και τις εκκλησίες, επισκεφτείτε την Santa Maria del Pi,  όπου εκτός από την περίφημη συλλογή με χρυσά και ασημένια αντικείμενα θρησκευτικού χαρακτήρα και τις γιγαντιαίες φιγούρες Gegants del Pi της Καταλονίας, η θέα από το καμπαναριό της θα σας μαγέψει. Εκεί βρίσκονται τόσο το μουσείο του Πικάσο όσο και  υπέροχες πλατείες όπου μπορείτε να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας.

Μία ακόμη περιοχή της Βαρκελώνης κοντά στο Ολυμπιακό λιμάνι που αξίζει να τη περπατήσετε και να τη θαυμάσετε, είναι η περιοχή Poblenou, αναμφισβήτητα η πιο μοντέρνα και πιο σύγχρονη όψη της πόλης. Αναβαθμισμένη μετά τους ολυμπιακούς αγώνες, διαθέτει εργαστήρια καλλιτεχνών, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εμπορικά κέντρα και φυσικά και τον περίφημο κυλινδρικό πύργο αποτελούμενο από 33 ορόφους, τον  Torre Agbar, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Δεν λείπουν οι εντυπωσιακοί ουρανοξύστες, τα  πολλά όμορφα κτίρια, τα μνημεία, τα αγάλματα και μια πλατεία αλλιώτικη από τις άλλες με λευκά σπιτάκια τριγύρω και με δέντρα φερμένα από την Αργεντινή.

Καλοκαίρι στην Πόλη

Αν έχετε προγραμματίσει ταξίδι στη Βαρκελώνη τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα σε μία από τις πολλές αμμώδεις παραλίες που διαθέτει η πόλη μήκους 4 περίπου χιλιομέτρων, όπου συγκεντρώνονται πλήθος τουριστών, ντόπιων και δεινών σέρφερ. Η βόλτα στην Barcelloneta επιβάλλεται, αφού αποτελεί την πιο γνωστή και πιο κοντινή στην πόλη παραλία.

Σε λίγη απόσταση απ’ το κέντρο, το παλαιότερο χωριό των ψαράδων έχει αποκτήσει την αίγλη της πιο διάσημης και κοσμοπολίτικης συνοικίας με πολλά εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία και  μ’ έναν πολυσύχναστο πεζόδρομο όπου πεζοί, ποδηλάτες και πλανόδιοι συνυπάρχουν αρμονικά. Ακόμη, όμως, και αν πάτε άνοιξη ή φθινόπωρο, η παραθαλάσσια περιοχή ενδείκνυται για βόλτες, για φαγητό και διασκέδαση σε πολλά από τα μαγαζιά που συμπληρώνουν ιδανικά  το σκηνικό με θέα τη θάλασσα. Τέλος, σ’ απόσταση αναπνοής από την Βarceloneta βρίσκεται το Port Vell , το γυάλινο εμπορικό κέντρο maremagnum, όπως και το καταπληκτικό ενυδρείο της πόλης.

Οι 1000 όψεις της Βαρκελώνης

Και το ταξίδι στη Βαρκελώνη δεν μπορεί να μην κάνει μια στάση στον πιο διάσημο δρόμο της πόλης, την La Ramblas, γεμάτη μαγαζιά με σουβενίρ, εστιατόρια, καφέ και φυσικά υπαίθριες παραστάσεις, μίμους, συγκροτήματα και κάθε είδους καλλιτεχνικά δρώμενα. Τουρίστας στη Βαρκελώνη και να μην περάσει από εδώ δεν γίνεται. Σε μία απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου η διάσημη La Ramblas ξεκινά από την πλατεία Catalunya,  καταλήγοντας στο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου και το Ολυμπιακό λιμάνι. Εκεί βρίσκεται και μία αγορά τροφίμων που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Η Boqueria είναι το σταυροδρόμι των γεύσεων και των αρωμάτων, αποτελώντας την πρώτη αγορά της Βαρκελώνης και διανύοντας μια παράδοση ετών από το 1940  μέχρι σήμερα.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα  που θα κάνουν το ταξίδι στη Βαρκελώνη αξέχαστο είναι και ο λόφος Μονζουίκ ή αλλιώς «Το Εβραϊκό Βουνό». Μ’ ένα τελεφερίκ απ’ το πάρκο Μονζουίκ ανεβείτε, για να δείτε τη θέα, όπως αυτή φτάνει μέχρι το λιμάνι με τη Βαρκελώνη να απαστράπτει πολύχρωμη κάτω απ’ το φως του ήλιου. Μπορείτε να επισκεφτείτε το εθνικό  παλάτι του Μονζουίκ με τους κήπους και τα αγάλματα,  ενώ το κεντρικό σιντριβάνι  θα σας κλέψει την καρδιά. Πίδακες νερού λικνίζονται στους ρυθμούς της κλασσικής μουσικής με τις εναλλαγές των χρωμάτων να κάνουν το νερό να δείχνει ακόμη πιο εντυπωσιακό και μαγικό, δικαιώνοντας την ονομασία «Μαγικό σιντριβάνι».

Το Ισπανικό χωρίο της Καταλανίας.

Και αφού περιπλανηθείτε στο Μονζουίκ, ήρθε η ώρα για το Ισπανικό χωριό (Poble Espanyol) που αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για κοντινή εκδρομή με τα παιδιά, αφού λειτουργεί όλο τον χρόνο και προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που μπορούν να παρακολουθήσουν. Πρόκειται για ένα ζωντανό «μουσείο» όπου τα σπίτια και τα κτίρια είναι χτισμένα, αντιπροσωπεύοντας όλα τα είδη αρχιτεκτονικής από όλα τα χωριά της Ισπανίας.  Ξύλινα μπαλκόνια στολισμένα με πολύχρωμα λουλούδια, πόρτες που θυμίζουν μεσαιωνικά κάστρα, αψίδες και φανάρια, και φυσικά το μοναστήρι Saint Miquel που συνιστά έναν απαράμιλλο συνδυασμό τμημάτων των πιο γνωστών ναών της Ισπανίας και έχει κατασκευαστεί ειδικά για τους επισκέπτες του χωριού. Επίσης, σε πολλά εργαστήρια που υπάρχουν, μπορείτε να θαυμάσετε αριστουργήματα χειροτεχνίας, κοσμημάτων και κεραμικών, όλα φιλοτεχνημένα από έμπειρους τεχνίτες.

Η Βαρκελώνη των μουσείων και της Τέχνης

Τα μουσεία στη Βαρκελώνη είναι αρκετά, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στο Μονζουίκ. Αν πραγματικά σας αρέσει η τέχνη, τότε το ταξίδι στη Βαρκελώνη θα σας φέρει κοντά σε πίνακες, γλυπτά και δημιουργίες καλλιτεχνών που άνοιξαν καινούριους δρόμους στον ισπανικό πολιτισμό. Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία που διαθέτει η πόλη είναι το Μουσείο Picasso όπου εκτίθενται κυρίως έργα τα πρώτης του καλλιτεχνικής δημιουργίας, μια συλλογή αποτελούμενη από 3.500 έργα του διάσημου ζωγράφου σ’ ένα καταπληκτικό κτίριο μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.

Το ταξίδι στην τέχνη συνεχίζεται στο μουσείο Fundació Joan Miró  αφιερωμένο στο έργο του μεγάλου υπερρεαλιστή ζωγράφου και διαθέτει μια συλλογή από πίνακες, γλυπτά καθώς και σχέδια του καλλιτέχνη. Τέλος, κάντε μια επίσκεψη στην γκαλερί τέχνης της Βαρκελώνης, στο Ναυτικό μουσείο, το μουσείο της Ιστορίας της Καταλονίας και για τους ποδοσφαιρόφιλους και όχι μόνο στο μουσείο της ομάδας ποδοσφαίρου της Barcelona που στεγάζεται στο θρυλικό στάδιο Camp Nou, το μεγαλύτερο στην Ισπανία και την Ευρώπη στάδιο – έδρα της Barcelona τα τελευταία 60 χρόνια.

Πάρκα και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους

Το ταξίδι στη Βαρκελώνη δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει και τα πάρκα, τις μικρές αυτές οάσεις που δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να συνδυάσουν τον τουρισμό με στιγμές χαλάρωσης αλλά και διασκέδασης. Ταξίδι στη Βαρκελώνη δεν νοείται χωρίς πάρκα και σίγουρα δεν εξαντλείται μόνο στο παραμυθένιο πάρκο Guell που περιλαμβάνεται άλλωστε ανάμεσα στα τοπ αξιοθέατα στη Βαρκελώνη. Το πάρκο Ciutadella στο κέντρο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, για να περάσετε ευχάριστα τη μέρα σας, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, αφού εκτός από τη φυσική του ομορφιά, διαθέτει και ένα μεγάλο ζωολογικό κήπο με περίπου 7.500 ζώα.

Οι μικροί μας φίλοι θα ενθουσιαστούν με το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη λούνα πάρκ στην κορυφή του λόφου Tibidado στον οποίο μπορείτε να φτάσετε, απολαμβάνοντας τη πανοραμική διαδρομή με το τελεφερίκ. Τέλος, στο κέντρο της πόλης μην παραλείψετε μια βόλτα στα πάρκα Central de Poblenou και το πάρκο Diagonal Mar. Και  τα δύο αποτελούν πηγές πρασίνου μέσα στην καρδιά της πόλης, με λίμνες, μονοπάτια, ειδικές εγκαταστάσεις άθλησης και παιχνιδότοπους. Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις διακοπές με παιδιά στη Βαρκελώνη, μπορείτε να δείτε το άρθρο. Που να πάτε Οικογενειακές διακοπές στην Ευρώπη

Τέλος, αν σας αρέσει ο βυθός, τότε έχετε μια μοναδική ευκαιρία να τον εξερευνήσετε χωρίς καν να βραχείτε! Μιλάμε για το τεράστιο ενυδρείο της Βαρκελώνης που μέσα στις δεξαμενές του φιλοξενεί πάνω από 11.000 θαλάσσια είδη, από τροπικά ψάρια και θαλάσσιες χελώνες, μέχρι πιγκουίνους και καρχαρίες. Και όλα αυτά μέσα από ένα γυάλινο τούνελ όπου όλα γύρω και πάνω από εσάς κολυμπούν σαν να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης : Που να πάτε Οικογενιακές διακοπές στην Ελλάδα

Καταλονική Γευσιγνωσία.

Και φυσικά, πριν τελειώσει το ταξίδι στη Βαρκελώνη, αφεθείτε σ’ ένα «ταξίδι» γεύσεων μέσα από τα παστά της ψάρια, την παραδοσιακή σαλάτα Escalivada, το λουκάνικο με όσπρια και το καταλανικό ψωμί με ντομάτα και λάδι. Ανάμεσα στις πρώτες γαστρονομικές επιλογές είναι η περίφημη Paella με ψάρι ή κρέας ή και έναν συνδυασμό των δύο, καθώς και τα γευστικά tapas. Για ρόφημα δοκιμάστε μία ιδιαίτερα πηχτή σοκολάτα, τη γνωστή  chocolate con churros και οπωσδήποτε Sangria.

 

 

Αεροπορικά Εισιτήρια για Βαρκελώνη

Ξενοδοχεία στη Βαρκελώνη