Loading
Φόρτωση

Οι 5 καλύτεροι Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ευρώπη

Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τις πιο πολύχρωμες και γιορτινές μέρες του χρόνου και αν ακόμα είστε αναποφάσιστοι και αναρωτιέστε “πού να πάω τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη” οι επιλογές είναι πολλές. Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει χειμερινά μέρη για διακοπές, αν το πορτοφόλι σας το επιτρέπει, μια ολιγοήμερη βόλτα σε δημοφιλείς Χριστουγεννιάτικους προορισμούς στην Ευρώπη θα σας αποζημιώσει και μ ε το παραπάνω. Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι καλύτεροι Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί και πώς θα αξιοποιήσετε όσο το δυνατό καλύτερα τις μέρες σας εκεί.

Χριστούγεννα στην παραμυθένια Πράγα

Χριστούγεννα στην παραμυθένια Πράγα

Το ταξίδι μας στους καλύτερους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς στην Ευρώπη ξεκινά με την “πόλη των χιλίων πύργων”, την Πράγα. Μια πραγματική παραμυθούπολη ζωντανεύει μπροστά σας, ξεδιπλώνοντας όλη τη Χριστουγεννιάτικη αίγλη της. Τα παιχνίδια από παλιά γίνονται καινούργια σύμφωνα με την τσέχικη παράδοση και εσείς μ’ ένα εξίσου μαγικό τρόπο μετά από 2μιση ώρες πτήση βρίσκεστε σε απόσταση αναπνοής απ’ το Χριστουγεννιάτικο όνειρο.

Η Πράγα ασφαλώς και δεν μας έρχεται τυχαία στο μυαλό, όταν σκεφτόμαστε ποιοι είναι οι καλύτεροι Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ευρώπη. Όσοι δεν έχετε βρεθεί στη λιλιπούτεια τσέχικη πρωτεύουσα, τότε ήρθε η ώρα να το κάνετε και μάλιστα στην περίοδο των Χριστουγέννων, όπου θα τη δείτε ντυμένη με τα πιο λαμπερά και γιορτινά της χρώματα. Μεσαιωνικά κάστρα, επιβλητικοί πύργοι, πέτρινες γέφυρες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο γοτθικό σκηνικό που λόγω Χριστουγέννων αποκτά ακόμα πιο φαντασμαγορική λάμψη.

Μην παραλείψετε μια βόλτα από την Παλαιά Πόλη και το Κάστρο όπου δεσπόζει το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο έλατο της Τσεχίας. Περιπλανηθείτε στα δρομάκια που σφύζουν από κόσμο, κάντε μια βόλτα στις υπαίθριες αγορές και κυρίως στη Χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της Πράγας, όπου εκτός από δώρα θα βρείτε ασυνήθιστα τρόφιμα και ποτά. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς αξίζει να σταθείτε σε μία από τις γέφυρες της πανέμορφης πόλης και να απολαύστε τη θέα του ουρανού που φωταγωγείται από πλήθος πυροτεχνημάτων.

Λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, ντυθείτε με τα πιο ζεστά σας ρούχα, πιείτε το ζεστό κρασί των ντόπιων, δοκιμάστε ζεστά ψωμάκια με λουκάνικα και τριγυρίστε στα γραφικά σοκάκια, έχοντας στο πλάι σας τον παγωμένο ποταμό Μολδάβα.

Ξενοδοχεία στη Πράγα Πτήσεις για Πράγα

Βιέννη, η αρχόντισσα των Χριστουγέννων

Βιέννη, η αρχόντισσα των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν νοούνται χωρίς μια επίσκεψη στη μαγική και κοσμοπολίτικη Βιέννη. Δικαιώνει απόλυτα τη θέση της ανάμεσα στους καλύτερους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς στην Ευρώπη, αφού η πόλη εκείνη την περίοδο αποπνέει μαι αξεπέραστη αρχοντιά και χαρακτηρίζεται από μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα. Τα επιβλητικά της κτίρια φωτίζονται, τα πολυάριθμα δέντρα στους δρόμους στολίζονται με χιλιάδες λαμπιόνια και οι υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν την τιμητική τους. Η σημαντικότερη από αυτές την οποία πρέπει να επισκεφτείτε, είναι η αγορά που εκτείνεται στην πλατεία μπροστά απ’ το Δημαρχείο και που χρονολογείται από το 1924. Περίπου 150 ξύλινοι πάγκοι είναι στη διάθεσή σας γεμάτοι με χειροποίητα Χριστουγεννιάτικα δώρα αλλά και παραδοσιακές συνταγές και τοπικές λιχουδιές. Και όλα αυτά υπό την υπόκρουση Χριστουγεννιάτικων μελωδιών που παίζουν οι μουσικοί που βρίσκονται εκεί, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνει ένα μεγάλο παγοδρόμιο για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Η Βιέννη, όμως, δεν φημίζεται μόνο για τα παραπάνω ως ένας από τους καλύτερους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς. Η αλήθεια είναι πως όποιος βρεθεί εκείνες τις μέρες στην πόλη, θα βιώσει μια μοναδική μουσική εμπειρία, αφού οι ήχοι τις κλασσικής μουσικής κατακλύζουν κάθε συνοικία της και ακούγονται από κάθε γωνιά της. Από την Όπερα της Βιέννης με το πλούσιο πρόγραμμά της και τις Χριστουγεννιάτικες συναυλίες που διοργανώνονται στις εκκλησίες, μέχρι τη πλατεία του Δημαρχείου της πόλης, όπου συγκεντρώνονται 90 χορωδίες απ’ όλο τον κόσμο και το φεστιβάλ “Χριστούγεννα στη Βιέννη” που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ονόματα απ’ το χώρο της διεθνούς όπερας, όλη η πόλη ζει στο ρυθμό των Χριστουγέννων.

Ξενοδοχεία στη Βιέννη Πτήσεις για Βιέννη

Οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές έχουν άρωμα από Στρασβούργο!

Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές έχουν άρωμα από Στρασβούργο

Καλύτεροι Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ευρώπη και Στρασβούργο πάνε μαζί. Η πόλη του φωτός στα βορειοανατολικά της κρύβει ένα μικρό διαμάντι για τη Χριστουγεννιάτικη απόδρασή σας και αυτό δεν είναι άλλο από το Στρασβούργο, μια πόλη – σταυροδρόμι όπως λέει και το όνομά της που μετατρέπεται τις γιορτινές μέρες σ’ ένα απέραντο Χριστουγεννιάτικο χωριό.

Κουβαλώντας το χαρακτηρισμό “Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς” από την Unesco συντηρεί και με το παραπάνω τον τίτλο της, μαγεύοντας τους επισκέπτες της τόσο με τη γραφικότητα του ιστορικού της κέντρου και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι, όσο και με τη Χριστουγεννιάτικη αγορά που χρονολογείται από το 1950. Πρόκειται για τη γνωστή Christkindelmärik που απλώνεται στις γύρω πλατείες της πόλης, απαριθμώντας 300 πάγκους γεμάτους με κάθε λογής Χριστουγεννιάτικα στολίδια και δώρα αλλά και μεγάλη ποικιλία από τοπικά γλυκά και λιχουδιές, μετατρέποντας την επίσκεψή σας σε ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τα γνωστά παραδοσιακά μπισκότα των Χριστουγέννων, τα Bredele από την Αλσατία αλλά και την περίφημη tarte flambée.

Το Στρασβούργο δεν θεωρείται αδίκως ένας από τους καλύτερους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς, αφού από εκεί ξεκίνησε και το έθιμο του στολισμού του ελάτου. Στην πλατεία Kleber ένα δέντρο ύψους 31 μέτρων κλέβει τις εντυπώσεις στολισμένο και φωταγωγημένο, ενώ το γιορτινό σκηνικό συμπληρώνουν μελωδικά οι συναυλίες, οι χορωδίες που ψέλνουν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και οι διάφορες μουσικές εκδηλώσεις, προσφέροντας μια μουσική πανδαισία από διεθνείς ήχους.

Περπατήστε την πόλη ή διαλέξτε για την περιήγησή σας ένα ποδήλατο ή ένα ποταμόπλοιο, προκειμένου να γευτείτε τις ποικίλες ομορφιές της. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την υπέροχη Petite France (Μικρή Γαλλία) και τη συνοικία των ευρωπαϊκών κοινοτικών κτιρίων, την περίφημη πλατεία Δημοκρατίας με τα πολιτιστικά κτίρια και τα παλάτια που μαγνητίζουν το βλέμμα.

Ξενοδοχεία στο Στρασβούργο Πτήσεις για Στρασβούργο

Ροβανιέμι, ζήσε το παραμύθι στο χωριό του Αϊ – Βασίλη

Ροβανιέμι, ζήσε το παραμύθι στο χωριό του Αϊ - Βασίλη

Οι καλύτεροι Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί είναι αυτοί που μπορούν να σας μεταφέρουν σε μία άλλη διάσταση. Αν λοιπόν δεν έχετε αποφασίσει προς τα πού να κατευθυνθείτε και αναρωτιέστε “Πού να πάω Χριστούγεννα στην Ευρώπη;”, η απάντηση είναι εύκολη. Μα φυσικά στο χωριό του Αϊ – Βασίλη στο Ροβανιέμι της μακρινής Φινλανδίας. Ιδιαίτερα για τους μικρούς μας φίλους αλλά και για όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά, το Ροβανιέμι συνιστά έναν από τους πιο δημοφιλείς Χριστουγεννιάτικους προορισμούς στην Ευρώπη. Επισκεφτείτε το γραφείο όπου τα ξωτικά ετοιμάζουν πυρετωδώς τα δώρα με τα οποία θα γεμίσει το έλκυθρό του ο Άγιος Βασίλης, ζητήστε του το δώρο που θέλετε και βγείτε μια φωτογραφία μαζί του. Η γλυκιά και καλοσυνάτη Mrs Claus σας υποδέχεται, για να ψήσετε κουλουράκια και τα καλικαντζαράκια προσφέρουν μαθήματα καλλιγραφίας.

Ωστόσο, το Ροβανιέμι ως ένας απ’ τους καλύτερους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς σας επιφυλάσσει πολλές ακόμη εκπλήξεις. Μπορείτε να ζήσετε την απόλυτη αρκτική εμπειρία και να κάνετε σαφάρι στα χιόνια με snowmobile, να απολαύσετε τις χαρές του χειμωνιάτικου τοπίου, πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα σοκολάτας και να επισκεφτείτε τη φάρμα των ταράνδων και το Rudolf, σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων. Μια επίσκεψη στον Αρκτικό ζωολογικό κήπο θα σας ενθουσιάσει, ενώ μην παραλείψετε να κάνετε μια κρουαζιέρα με παγοθραυστικό στον Βοθνιακό κόλπο και οι πιο τολμηροί βουτιές με ειδικές ισοθερμικές στολές.

Εργαστήριο δώρων, γκαλερί με γλυπτά από πάγο, σχολείο ξωτικών, χιόνια, τάρανδοι, έλκυθρα και μια συνάντηση με τον Άγιο Βασίλη αυτοπροσώπως κάνουν το Ροβανιέμι το όνειρο κάθε μικρού παιδιού και όχι μόνο και το καθιερώνουν ως έναν απ’ τους καλύτερους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς που δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε.

Ξενοδοχεία στη Ροβανιέμι Πτήσεις για Ροβανιέμι

Βουδαπέστη, Χριστούγεννα στο στολίδι του Δούναβη

Βουδαπέστη, Χριστούγεννα στο στολίδι του Δούναβη

Στο Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης, όπως αποκαλείται η Βουδαπέστη, τα Χριστούγεννα αποκτούν μια άλλη διάσταση σαφώς πιο εντυπωσιακή και πιο κοσμοπολίτικη. Η Βούδα και η Πέστη αυτή τη περίοδο του χρόνου πιο όμορφες από ποτέ, αντανακλούν τη λάμψη τους στα νερά του Δούναβη. Υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές με τοπικά γλυκίσματα και δώρα, μουσικοί που παίζουν στους δρόμους, στολισμένα δέντρα με εντυπωσιακότερο αυτό των 8 μέτρων που έχει στηθεί μπροστά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, κάνουν τη Βουδαπέστη να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς στην Ευρώπη.

Όσο για την πλατεία Vörösmarty, εκτός απ’ το πιο κεντρικό σημείο της πόλης γίνεται και το πιο εντυπωσιακό και γιορτινό. Όλη η πλατεία αναδύει άρωμα Χριστουγέννων και προσελκύει μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας θεατρικά και μουσικά δρώμενα, αλλά και παιδικές παραστάσεις κουκλοθέατρου. Και όλα αυτά μέσα σε μία εορταστική ατμόσφαιρα και μία αγορά που ασφυκτιά από κόσμο και στην οποία θα βρείτε παραδοσιακά ουγγαρέζικα εδέσματα και χειροποίητα δώρα. Τη μέρα των Χριστουγέννων νότες κλασικής μουσικής πλημμυρίζουν το παλάτι του Δούναβη με κονσέρτα και τα τραμ στολισμένα με χιλιάδες λαμπιόνια διασχίζουν τους δρόμους της πόλης.

Δοκιμάστε τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά, το γεμιστό λάχανο, τα ψητά λουκάνικα και τα στρούντελ και φυσικά τα περίφημα kürtös kalác, γλυκά με φύλλο σε σχήμα κυλίνδρου, κάντε πατινάζ στο τεράστιο παγοδρόμιο Ice Rink ή στη λίμνη μπροστά απ’ το πάρκο Vajdahunyad, πιείτε το ζεστό κόκκινο κρασί των ντόπιων, κάντε μια βόλτα στις πολλές υπαίθριες αγορές της και στο τέλος της μέρας μη διστάσετε να χαλαρώσετε σ’ ένα απ’ τα πολλά spa που διαθέτει.

Ξενοδοχεία στη Βουδαπέστη Πτήσεις για Βουδαπέστη