Loading
Φόρτωση

Ραντεβού για Απόκριες στην Ελλάδα σε 4 μοναδικούς προορισμούς

Βάλτε στην άκρη κάθε αρνητική σκέψη, αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας, επιλέξτε την πιο πρωτότυπη στολή, βάψτε το πρόσωπό σας με τα πιο τρελά χρώματα και ετοιμαστείτε και φέτος για ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα άνευ προηγουμένου. Απόκριες στην Ελλάδα, πολλοί οι αποκριάτικοι προορισμοί που σας εγγυώνται διασκέδαση στο ζενίθ. Άλλωστε, τι Πάτρα, τι Ρίο Ντε Τζανέιρο, τι Ρέθυμνο, τι Βενετία; Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να επιλέξετε ανάμεσα στις παρακάτω πόλεις που αποτελούν εγγύηση ξέφρενου γλεντιού και στις οποίες όπως έχει αποδειχθεί στο πέρασμα των χρόνων, τα καρναβάλια καλά κρατούν.

Πάτρα, η βασίλισσα των καρναβαλικών εκδηλώσεων

 

Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε. Μα πού αλλού παρά στην μία και μοναδική πρωτεύουσα της Αχαϊας που κρατώντας παράδοση ετών είναι η βασίλισσα του καρναβαλιού. Φέτος, με θέμα “Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις”, η Πάτρα ετοιμάζεται να γράψει ακόμη μια φορά τη δική της ιστορία στο βιβλίο με τίτλο “Απόκριες στην Ελλάδα”.

Γεμίστε τις μπαταρίες σας και σπεύστε στην Πάτρα, για να πάρετε μέρος σε μία φαντασμαγορική Αποκριά που πραγματικά τα έχει όλα. Χορευτικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, συναυλίες, αποκριάτικες εκδηλώσεις, θεαματικές παρελάσεις αρμάτων και καρναβαλιστών και φυσικά αστείρευτο κέφι, ατελείωτο χορό και μουσικές που ξεσηκώνουν τα πλήθη.

Απόκριες στην Ελλάδα δίχως πατρινό καρναβάλι δεν νοούνται με το θρυλικό κάψιμο του καρνάβαλου να αποτελεί το αποκορύφωμα του αποκριάτικου ξεφαντώματος και το επιστέγασμα των προσπαθειών μιας ολόκληρης χρονιάς. Με το σύνθημα στο οποίο ανταποκρίνεται όλη η πόλη, “Πατρινό καρναβάλι για πάντα”, οι Απόκριες στην Ελλάδα αποκτούν νόημα. Η Νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου της Αποκριάς γεμίζει ασφυκτικά τους δρόμους της πόλης και συνεχίζεται όλη τη νύχτα μέσα στα σοκάκια και στα διάφορα κέντρα διασκέδασης, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα μοναδικά εορταστική που δίνει με το φως της μέρας τη σειρά της στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής.

Εδώ μιλάμε για τον ορισμό της Αποκριάς και την επιτομή του κεφιού, του γλεντιού και του τραγουδιού. Στους ρυθμούς του Bamboleo, του La Bamba, και του Macarena, οι δρόμοι της Πάτρας ντύνονται με πολύχρωμα κομφετί, ο ουρανός γεμίζει από σερπαντίνες, μεγαλόπρεπα άρματα και εντυπωσιακές φορεσιές κλέβουν την παράσταση, ατελείωτος χορός από μικρούς και μεγάλους σε μία μοναδική παρέλαση καρναβαλιού αποτελούμενη από περίπου 30.000 καρναβαλιστές με επίκεντρο την οδό Κορίνθου και κάτω από τη σκιά των υπέροχων νεοκλασικών κτιρίων της.

“Πατρινό Καρναβάλι για πάντα”

Οι Απόκριες στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Πάτρα ετοιμάζονται να κορυφωθούν με το θρυλικό κάψιμο του Καρνάβαλου. Στο μόλο του Αγίου Νικολάου, μέσα στη θάλασσα, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος γίνεται στάχτη και μπούρμπερη και ένα πλήθος πυροτεχνημάτων φωταγωγεί τον ουρανό, κάνοντας τη νύχτα μέρα.

Παράλληλα με τις δύο αυτές μεγάλες εκδηλώσεις, διοργανώνονται τα φημισμένα “Μπουρμπούλια”, ένας χορός στον οποίο οι γυναίκες εμφανίζονται με μαύρο ντόμινο και μάσκα και οι άντρες επιλέγουν τις ντάμες τους για χορό χωρίς, όμως, να γνωρίζουν ποιες είναι. “Το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού” είναι ακόμη μια αποκριάτικη εκδήλωση που έχει μια ιδιαίτερη θέση στα αποκριάτικα δρώμενα της πόλης και η συνέχεια δίνεται με την Παρέλαση των Μικρών, ενώ οι χοροί καλά κρατούν με τον “Κόκκινο Χορό”, το “Λευκό Χορό”, το “Χορό του Καρναβαλικού Κομιτάτου” και το “Χορό του Μαύρου Ντόμινο”.

Με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις στις 9 και 10 Μαρτίου η Πάτρα για ακόμη μια φορά έχει βάλει τα αποκριάτικά της και σας περιμένει για ένα ξεφάντωμα που ξεπερνά κάθε φαντασία. Το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου και το Άρμα της Βασίλισσας που φέτος θα συνοδεύεται όχι μόνο από κίνηση αλλά και από ειδικά εφέ, θα κατακτήσουν τους δρόμους της πόλης μαζί με ένα άνθινο άρμα που θα παρελάσει στους πατρινούς δρόμους ύστερα από πολλά χρόνια και έναν Κινέζικο Δράκο που φιλοξενείται στην πόλη από ένα κινέζικο σχήμα.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Πάτρα 2019

Ξενοδοχεία στη Πάτρα

Ξάνθη, Αποκριές στη Βόρεια Ελλάδα με τον “Τζάρο”

Η Βόρεια Ελλάδα έχει την τιμητική της και οι Αποκριάτικοι προορισμοί βρίσκουν στο όνομα της Ξάνθης την πόλη που ξεχωρίζει για τον αποκριάτικο χαρακτήρα της που είναι άμεσα συνυφασμένος με τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό της. Οι Απόκριες στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα οι Απόκριες στην Ξάνθη αποκτούν άρωμα θρακιώτικο με την πόλη να πρωτοστατεί, διαθέτοντας το μεγαλύτερο καρναβάλι στη Βόρεια Ελλάδα, στο οποίο κάθε χρόνο συρρέει πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές αλλά και από τα Βαλκάνια.

Φέτος, οι καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στα πλακόστρωτα δρομάκια της γραφικής πόλης με τα περίφημα αρχοντικά, τους επιβλητικούς ναούς και τους ανατολικούς μαχαλάδες, ντυμένοι όσο πιο ερωτικά μπορούν, αφού το θέμα του καρναβαλιού είναι ο “Έρωτας”. Φαντασία, ευρηματικότητα, χορός ασταμάτητος, γλέντια που στήνονται αυθόρμητα σε κάθε γωνιά και μια πόλη που γιορτάζει ολόκληρη.

Οι Απόκριες στην Ξάνθη έχουν κάτι το ξεχωριστό και αυτό είναι ο παραδοσιακός χαρακτήρας που πλαισιώνει όλες τις εκδηλώσεις. Είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για αποκριάτικο γλέντι στους δρόμους της πόλης αλλά και για βουτιά στην παράδοση και τον πολιτισμό που αυτή έχει να επιδείξει. Η παρέλαση των παραδοσιακών συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές και η αναβίωση εθίμων που χρονολογούνται χρόνια πριν, είναι από τις κορυφαίες στιγμές αυτού του πραγματικά υπέροχου καρναβαλιού, ενώ συγχρόνως οργανώνονται ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες από καταξιωμένους καλλιτέχνες, εκθέσεις, προβολές ταινιών και παρουσιάσεις βιβλίων.

Διασκέδαση και Ιστορία

Μέσα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης που αποτελεί σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το Ξανθιώτικο καρναβάλι αποκτά τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα για τον οποίο πλήθος κόσμου -ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων μετά από την Πάτρα- συρρέει, για να περάσει τις πιο παραδοσιακές Απόκριες στην Ελλάδα.

Και όπως κάθε καρναβάλι που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και στην Ξάνθη ο Βασιλιάς Καρνάβαλος έχει την τιμητική του την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Εδώ ο καρνάβαλος έχει το όνομα “Τζάρος” και στο τελείωμα της θεαματικής παρέλασης που καταλήγει κοντά στον ποταμό Κόσυνθο, το κάψιμό του λαμβάνει διαστάσεις πανηγυριού. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα έθιμα με τον “Τζάρο” να αποτελεί κατά την λαογραφική παράδοση ένα ανθρώπινο ομοίωμα το οποίο βρισκόταν πάνω σ’ ένα σωρό από πουρνάρια και καιγόταν, για να ξορκίσει κάθε κακό. Το έθιμο αυτό αναβιώνει στο αποκορύφωμα της Αποκριάς με ιδιαίτερα φαντασμαγορικό τρόπο, αφού το κάψιμό του συνοδεύεται από πυροτεχνήματα και γλέντι που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, κάνοντας την πόλη της Ξάνθης να ξενυχτά!

Με τρεις λοιπόν, μεγάλες παρελάσεις, την “Παρέλαση της Λαογραφίας”, τη Νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου και την Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού της Κυριακής, με αποκριάτικα πληρώματα και πάνω από 50 πολιτιστικούς συλλόγους, η Ξάνθη σας περιμένει και φέτος με έναν “Τζάρο” έτοιμο να παραδοθεί στις φλόγες.

photos by https://cityofxanthi.gr

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2019

Αεροπορικά Εισιτήρια για Καβάλα – Ξάνθη

Ξενοδοχεία για Ξάνθη

Στο Ρέθυμνο οι Απόκριες θυμίζουν Βενετία

Όλοι οι Αποκριάτικοι προορισμοί οδηγούν στο Ρέθυμνο, το τρίτο μεγαλύτερο καρναβάλι όσον αφορά τις Απόκριες στην Ελλάδα. Μέσα σ’ ένα κλίμα άκρως εορταστικό οι Ρεθυμνιώτες έχουν εδώ και ένα μήνα μηνύσει με το ντελάλη τους την έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων για το 2019 και έχουν κάνει κάλεσμα σε όλους για συμμετοχή στο αποκριάτικο ξεφάντωμα που εδώ και 100 χρόνια φέρνουν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία.

Στο Ρέθυμνο οι Απόκριες έχουν γεύση από τα τοπικά εδέσματα και τους κρητικούς μεζέδες, καλομαγειρεμένους από τις καλοσυνάτες κρητικοπούλες και φυσικά μυρωδιά από μπόλικη ρακί που ρέει άφθονη παντού. Η Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου και η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής με το κάψιμο του καρνάβαλου στην παραλία υπό τη σκέπη πλήθους πυροτεχνημάτων, καθώς και την παρέλαση των φαντασμαγορικών αρμάτων είναι το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αυτή τη φορά όμως μέσα στα γραφικά στενά της αναγεννησιακής αυτής πόλης που μαγεύει τους επισκέπτες με τα ενετικά κτίρια και τον πολιτισμό της.

Κάθε γωνιά γεμίζει από καλλιτεχνικά δρώμενα, υπαίθρια πάρτι για μικρούς και μεγάλους, θεατρικές παραστάσεις, πολύ χορό και κέφι σε ξέφρενους αποκριάτικους ρυθμούς, μετατρέποντας το Ρέθυμνο σε εστία απόλυτου ξεφαντώματος. Από τα αποκριάτικα δρώμενα δεν λείπει φυσικά και το “Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού” ανάμεσα στα πλακόστρωτα σοκάκια όπου επιβλητικά στέκουν αρχοντικά με βενετσιάνικο αέρα, ένα κυνήγι που κατέχει μία περίοπτη θέση στο βιβλίο “Guiness” ως το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού στον κόσμο.

Βρακοφόροι Λυράρηδες και Απόκριες..

Όμως, Απόκριες στην Ελλάδα και καρναβάλι στο Ρέθυμνο δεν νοούνται χωρίς τον πατροπαράδοτο χαρακτήρα του νησιού που έρχεται και ντύνει με τα έθιμα και τις μουσικές του κάθε αποκριάτικη εκδήλωση. Αν βρεθείτε σ’αυτή την πραγματικά πανέμορφη πόλη της Κρήτης, τότε θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψετε σε μια άλλη εποχή με όχημα τα έθιμα που αναβιώνονται και τις κρητικές μαντινάδες που ξεχύνονται από παντού.

Βρακοφόροι, λυράρηδες μαζί με μασκαράδες θα συναντηθούν από όλα τα μέρη του νησιού, θα φάνε και θα πιούνε και σας υπόσχονται ένα από τα πιο ξέφρενα αποκριάτικα συναπαντήματα. Αστεία, ευτράπελα και γέλιο μέχρι τελικής πτώσεως από μια παρέα που γυρίζει όλα τα σπίτια με μπροστάρη της τον “Καντή” μοιράζοντας στιγμές ανεπανάληπτου γέλιου, ενώ αν τύχει να βρεθείτε μπροστά στην αυτοσχέδια “Καμήλα”, κινούμενη από δύο άντρες ντυμένους με κουβέρτες, μην ξαφνιαστείτε. Αφήστε τη να σας κάνει τα σκέρτσα της και διασκεδάστε μαζί της.

Οι “Λεράδες” θα σας παρασύρουν στον αλλοπρόσαλλο χορό τους, υποδηλώνοντας ότι θέλουν να τρέξουν αλλά μένουν στο ίδιο σημείο. Με τα λέρια, τις παραδοσιακές κουδούνες γύρω από τη μέση τους, οι μασκαρεμένοι άνδρες θα σας εντυπωσιάσουν με την όψη τους και με τους ήχους και τον θόρυβο που κάνουν, ενώ ετοιμαστείτε να απολαύσετε τον καλύτερο “Αρκουδίστικο χορό” με τους κατοίκους του χωριού Γέργερη να ηγούνται της χορευτικής ομάδας και να κατηφορίζουν στα στενά του Ρεθύμνου σκορπίζοντας γέλια. Με μουτζουρωμένα τα πρόσωπα και τα χέρια τους, με προβιές και κουδούνια να κρέμονται, δεμένοι όλοι μεταξύ τους με σχοινιά προσφέρουν ένα σκηνικό βγαλμένο από διονυσιακό δρώμενο με τους ίδιους να κάνουν χειρονομίες, να σατιρίζουν, να γελούν και να χορεύουν ασταμάτητα.

photos by : https://www.rethymno.guide

 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι 2019

Αεροπορικά Εισιτήρια για Ηράκλειο

Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια για Κρήτη

Ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο

Κοζάνη, Αποκριά υπό το φως των “Φανών”

Απόκριες στην Ελλάδα και σκέφτεστε κάτι καλύτερο από την Κοζάνη; Ειδικά αν σας αρέσει η κοινωνική και πολιτική σάτιρα και τα αθυρόστομα τραγούδια, τότε η επιλογή σας, για να περάσετε εκεί μια αξέχαστη Αποκριά θα σας ανταμείψει. Εντυπωσιακά άρματα, καρναβαλιστές, αποκριάτικη ατμόσφαιρα, γλέντι, κεράσματα με τις τοπικές λιχουδιές όπως τα περίφημα “κιχ”, τις κοζανίτικες κιμαδόπιτες, λαϊκοί οργανοπαίχτες και τα πάντα να περιστρέφονται γύρω από τους διάσημους “Φανούς”.

Οι Φανοί” αποτελούν το σήμα κατατεθέν του αποκριάτικων εκδηλώσεων και πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του βαθιά στους αιώνες και αναβιώνεται με την ίδια αφοσίωση κάθε χρόνο, κάνονας τη Ξάνθη να ταυτίζει το όνομά της μ’ αυτό. Ένας φανός για κάθε γειτονιά της πόλης είναι και μία εορταστική πυρά γύρω από την οποία, στήνεται ένα επιτόπιο γλέντι με τοπικά εδέσματα, άφθονο κοκκινέλι και χορό τον ρυθμό του οποίου δίνει ο ο κορυφαίος του χορού υπό τις μουσικές των χάλκινων και των πνευστών. Κάθε γωνιά της Κοζάνης γίνεται και μια γωνιά γιορτής με αποκορύφωμα το άναμμα του μεγάλου “Φανού” στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου καταλήγει και η μεγάλη παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Μυθολογία και Θεατρικά δρώμενα στο δρόμο

Το καρναβάλι της Κοζάνης κάτω από τον τίτλο “Αποκριάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα” κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις, αφού είναι εμπλουτισμένο με ιστορικά και μυθολογικά θέματα και αποτελεί από μόνο του ένα μεγάλο θεατρικό δρώμενο στο οποίο δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε. Η μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς ξεπερνά σε κέφι, χορό και αθυροστομία κάθε προηγούμενο, με το Δήμαρχο της πόλης να ανάβει το “Φανό” και να χορεύει στο ρυθμό του πιο γνωστού αποκριάτικου σκοπού της Κοζάνης, το “έντεκα”.

Τα σκωπτικά τραγούδια για τον έρωτα και την αγάπη δίνουν τη σειρά τους σε πιο τολμηρά ακούσματα που εμπεριέχουν πειράγματα για τους άντρες και τις γυναίκες μέχρι που έρχεται η ώρα για τα “Ξινέντροπα”. Τα άκρως περιπαιχτικά και αθυρόστομα αυτά άσματα, ή αλλιώς “τα βρώμικα”, τραγουδιούνται τις μεγάλες βραδινές ώρες και θα σας κάνουν να κοκκινίσετε πιο πολύ και από το “Φανό” που θα δείτε να ανάβει μπροστά σας.

photos by : https://www.e-ptolemeos.gr

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Κοζανίτικου Καρναβαλιού 2019

Ξενοδοχεία στη Κοζάνη