Loading
Φόρτωση

Ταξίδι στο Βερολίνο…. με πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα

Ταξίδι στο Βερολίνο σημαίνει ραντεβού με την ιστορία και τον πολιτισμό. Το Βερολίνο από την πτώση του Τείχους και μετά αποτέλεσε μία πραγματική «φωλιά» καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος που βρήκαν στη γερμανική πρωτεύουσα τον χώρο να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει εξελιχθεί σε πυρήνα πολιτισμού, αποτελώντας τοπ τουριστικό προορισμό και συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο πλήθος τουριστών που το επιλέγουν για μια απόδραση στην Ευρώπη.

Αν ακόμη δεν έχετε επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Γερμανίας και δεν έχετε βυθιστεί στην ατμόσφαιρα που αυτή αναδίδει, τότε ένα ταξίδι στο Βερολίνο επιβάλλεται και ιδιαίτερα φέτος που γιορτάζει την ιστορία και την Τέχνη, με δύο πολύ σημαντικές επετείους. Το 2019 είναι η χρονιά που κλείνει 30 χρόνια η πτώση του Τείχους και που η καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή Bauhaus συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ιστορία, Τέχνη και  Πολιτισμός ….

Με πάνω από 170 μουσεία, με εκθέσεις, γκαλερί, όπερες, πλατείες και ιστορικά μνημεία, ατελείωτα πάρκα, άφθονες μπυραρίες, ατμοσφαιρικά καμπαρέ και βαριετέ, υπερσύγχρονα club, με πλούσια νυχτερινή ζωή και πλούσια πολιτιστικά δρώμενα, το Βερολίνο έχει μεταμορφωθεί σε μέκκα των τεχνών και της ιστορίας με πολλά και διαφορετικά αξιοθέατα να σας  περιμένουν να τα απολαύσετε.

Το ταξίδι στο Βερολίνο ξεκινά με μία βόλτα στην πολύβουη και ενδιαφέρουσα από καλλιτεχνικής άποψης γειτονιά, στη γνωστή  Friedrichshain, η οποία θα σας πείσει πως τα κτίρια μπορούν να γίνουν πραγματικά έργα τέχνης και πως η καλλιτεχνική έκφραση και τα σύμβολα της ειρήνης μπορούν να πάρουν μορφή και χρώμα. Ταξίδι στο Βερολίνο χωρίς μια βόλτα από αυτή  τη συνοικία όπου κυριαρχεί η έντονη διασκέδαση στα πολυάριθμα μπαράκια και οι υπαίθριες αγορές δεν γίνεται. Δεκάδες γκαλερί θα σας φέρουν σε επαφή με ό,τι πιο καινούριο υπάρχει στο χώρο της τέχνης, ενώ οι υπαίθριες αγορές θα σας ταξιδέψουν σε αρώματα και εικόνες μιας άλλης εποχής.

Και φυσικά εκεί θα θαυμάσετε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο Βερολίνο, την περίφημη East side Gallery, τη μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης σε ανοιχτό χώρο που αποτελεί σήμα κατατεθέν αυτής της θορυβώδους συνοικίας. Σε ό,τι κυριολεκτικά απέμεινε από το Τείχος του Βερολίνου που καλύπτει μια απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών μια πανδαισία από ζωγραφιές και γκράφιτι όλα εμπνευσμένα από περισσότερους από 100 καλλιτέχνες από 21 διαφορετικές χώρες. Μέσα από αυτές τις εκπληκτικές τοιχογραφίες, εικόνες της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της αγάπης δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπισμού, σχολιάζονται τα πολιτικά γεγονότα εκείνης της ιστορικής περιόδου, και παραμερίζονται τα ιστορικά τραύματα μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, δημιουργώντας έναν ύμνο στην ελευθερία.

Ιστορία που την περπατάς..

Ταξίδι  στο Βερολίνο και η βόλτα στην ιστορία συνεχίζεται αυτή τη φορά  στην περιοχή Mitte, το πολυσύχναστο και άκρως ενδιαφέρον κέντρο της πόλης που αποτελεί σταυροδρόμι της τέχνης, της ιστορίας και της διασκέδασης. Είναι κυριολεκτικά ο τόπος συνάντησης όλων όσων έχετε φανταστεί. Αμέτρητα cafe με βερολινέζικη ατμόσφαιρα, μαγαζιά, εστιατόρια με έθνικ  γαστρονομικές επιλογές και πάνω απ’ όλα με την πολυχρωμία που δίνει η βερολινέζικη street art, όπως αυτή ενσωματώνεται σε κάθε γωνιά του κέντρου και συνυπάρχει αρμονικά με το παλιό. Και έπειτα υπάρχουν οι εσωτερικές αυλές, που φιλοξενούν κάθε λογής μαγαζιά, εστιατόρια, καφέ, μέχρι και ατελιέ καλλιτεχνών με κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.

Το Hackesche Hofe αποτελεί και το μεγαλύτερο σύμπλεγμα από εντυπωσιακές εσωτερικές αυλές, δίνοντας στον επισκέπτη την εντύπωση πως βρίσκεται μέσα σε μια μικρότερη πολιτεία κρυμμένη μέσα στην καρδιά του Βερολίνου. Τέλος, η Potzdamer Platz είναι μια εμβληματική πλατεία όπου δεσπόζουν εμπορικά συγκροτήματα μαζί με τα επιβλητικά γυάλινα κτίρια που σε κάνουν να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη.

photo by: ©Markthalle Neun

Στα αξιοθέατα στο Βερολίνο συγκαταλέγεται και η  επίσκεψη σε μια από τις πιο έθνικ και εναλλακτικές γειτονιές της βερολινέζικης πρωτεύουσας που θα σας εντυπωσιάσει. Ο λόγος για την γειτονιά του Kreuzberg όπου τα vintage στοιχεία, η πολυχρωμία, η γνωστή τοπική υπαίθρια αγορά  Markthalle Neun, οι ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα πολυάριθμα εστιατόρια που φέρνουν στο πιάτο σας γεύσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη και η αρμονική συνύπαρξη ντόπιων και επισκεπτών, ανάγει την επίσκεψη στο Kreuzberg και το  ταξίδι στο Βερολίνο σε μια μοναδική εμπειρία. Εκεί βρίσκεται και το γνωστό checkpoint Charlie που είχε αποτελέσει, όπως λέει και το όνομά του, το σημείο εισόδου και εξόδου ανάμεσα στη Δυτική και την Ανατολική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

 Στο Βερολίνο τα μουσεία έχουν τον πρώτο λόγο

Το ταξίδι στο Βερολίνο αναμφισβήτητα ισοδυναμεί με ταξίδι στην ιστορία και την τέχνη μέσα από τις αίθουσες των πολυάριθμων μουσείων του. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δυο φορές το χρόνο διοργανώνεται η «Μακρά Νύχτα Μουσείων» όπου τα μουσεία παραμένουν ανοιχτά για το κοινό μέχρι τα ξημερώματα.   Έχοντας στη διάθεσή σας πάνω από 170 μουσεία, αμέτρητες γκαλερί και εκθεσιακούς χώρους, οι επιλογές για συναντήσεις με τον πολιτισμό είναι πολλές και ποικίλες.

photo by: Ansgar Koreng [CC0]

Το γνωστό «Νησί των Μουσείων» είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα πρέπει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας, ακόμη και αν το ταξίδι στο Βερολίνο θα διαρκέσει λίγες μόνο μέρες. Πρόκειται για ένα συγκρότημα μουσείων, το μεγαλύτερο παγκοσμίως και χαρακτηρισμένο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. Στο νησί που βρίσκεται στο κέντρο του ποταμού Σπρεέ, όπως αυτός διασχίζει το Βερολίνο, περιλαμβάνονται μερικά από τα σπουδαιότερα μουσεία που δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να τα επισκεφτείτε.

Ανάμεσά τους το περίφημο Μουσείο της Περγάμου με τις διασημότερες  αρχαιολογικές συλλογές στην Ευρώπη, με ελληνικές, ρωμαϊκές αρχαιότητες συμπεριλαμβανομένων των ανακαλύψεων στην Τροία του Ερρίκου Σλήμαν, με αρχαιότητες από την Εγγύς Ανατολή και αριστουργήματα από την ισλαμική τέχνη. Εξίσου σημαντικά και ενδιαφέροντα είναι το μουσείο Bode όπου φιλοξενούνται συλλογές από νομίσματα, μετάλλια και έργα της βυζαντινής τέχνης, εξαιρετικές συλλογές γλυπτών φτιαγμένων από κάθε λογής υλικά, το Παλαιό Μουσείο στο οποίο στεγάζονται αρχαιολογικές συλλογές  ελληνικές και ρωμαϊκές, καθώς και μια εξαίσια βασιλική συλλογή από πίνακες και αρχαιότητες, το Νέο Μουσείο με αιγυπτιακούς θησαυρούς και η Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη με γλυπτά αλλά και πίνακες Γάλλων ιμπρεσιονιστών ζωγράφων.

photo by : by Lestat (Jan Mehlich)

Επίσημο site του μουσείο της Περγάμου

Εβραϊκή ιστορία, αναπόσπαστο κομμάτι του Βερολίνου

Εκτός «νησιού», το Βερολίνο διαθέτει πολλά ακόμη μουσεία, όπως το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την ιστορία των Εβραίων από τον 4ο  αιώνα μέχρι και σήμερα μέσα από διάφορα εκθέματα πολλά από τα οποία έχουν διαδραστικό χαρακτήρα, ένα κομμάτι αλληλένδετο με την ιστορία της Γερμανίας. Βιβλία, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό ζωντανεύουν όλη την ιστορία των Εβραίων και τις τραγικές επιδράσεις του Ολοκαυτώματος και όλα αυτά μέσα σ’ ένα χώρο που αποτελεί αριστούργημα της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα τόσο από άποψη εξωτερικής όσο και εσωτερικής διαρρύθμισης με τον εσωτερικό του χώρο να δημιουργεί στον επισκέπτη την αίσθηση εκείνης της μαρτυρικής για τους Εβραίους εποχής.

Τέλος, το Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας επιτρέπει μια σφαιρική ματιά στην ιστορία της χώρας στεγαζόμενο σ’ ένα εξαιρετικό οικοδόμημα που περιβάλλει μια εσωτερική αυλή και η Νέα Εθνική Πινακοθήκη περιλαμβάνει τέχνη του 20ού αιώνα και ζωγράφους από τα τέλη του 19ου αιώνα σ’ ένα μινιμαλιστικό κτίριο με γυάλινες αίθουσες που κλέβει τις εντυπώσεις.

Σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος στο Βερολίνο.

photo by : Arbalete

Ταξίδι στο Βερολίνο και μία μόνο  επίσκεψη σ’ αυτό ποτέ δεν είναι αρκετή, αφού σε κάθε του γωνιά κρύβεται και ένα κομμάτι της ιστορίας του και πίσω από κάθε μνημείο αντανακλάται το παρελθόν του. Πολλά τα αξιοθέατα στο Βερολίνο που προσελκύουν το ιστορικό ενδιαφέρον των επισκεπτών και που μπορούν να συνδυαστούν με χαλαρωτικές περιηγήσεις στην πόλη. Άλλωστε, το ταξίδι στο Βερολίνο αξίζει πάνω απ’ όλα για τις βόλτες ανάμεσα στις γειτονιές του και τις συνοικίες του. Ανοίξτε, λοιπόν, τον χάρτη του Βερολίνου και επιλέξετε τις διαδρομές που θέλετε να ακολουθήσετε.  Περπατήστε ή αν επιτρέπει ο καιρός, νοικιάστε ένα ποδήλατο και περάστε από όλα αυτά τα σημεία που μαρτυρούν την ιστορία της πόλης αρχής γενομένης από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, ένα εντυπωσιακότατο οικοδόμημα κατά τα πρότυπα της Ακρόπολης, σήμα κατατεθέν της πόλης που τη νύχτα φωτισμένο φαίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό.

photo by : by Arne Huckelheim

Σ’ απόσταση αναπνοής από την Πύλη βρίσκονται δυο πολύ σημαντικά αξιοθέατα στο Βερολίνο, δύο μνημεία, το κτίριο του Κοινοβουλίου στο κέντρο της πόλης με τη χαρακτηριστική στρογγυλή γυάλινη οροφή και με τον συνδυασμό μοντέρνων και κλασικών χαρακτηριστικών και το μνημείο του Ολοκαυτώματος που από το 2005 στέκεται εκεί, δικαιώνοντας τον τίτλο του ως ένα από τα επιβλητικότερα μνημεία στην Ευρώπη, αφιερωμένο στους Εβραίους που σκοτώθηκαν από τους Ναζί. Όταν θα κατευθυνθείτε στο Ανατολικό Βερολίνο και στην πλατεία Alexanderplatz, μην παραλείψετε ν’ ανεβείτε στον Πύργο της Τηλεόρασης που ορθώνεται σε ύψος 368 μέτρων, προσφέροντας πανοραμική θέα στην πόλη και ασφαλώς αφιερώστε χρόνο, για να επισκεφτείτε τον καθεδρικό ναό του Βερολίνου, την Κρατική όπερα και φυσικά τη Χρυσή Στήλη της Νίκης με ύψος 68 μέτρα, αφιερωμένη στον πρωσοδανικό πόλεμο, σύμβολο της νίκης της Γερμανίας απέναντι στη Γαλλία και την Αυστρία.

photo by : KK nationsonline

Η καρδιά του πολιτισμού χτυπά στο Βερολίνο

Όποια εποχή του χρόνου και αν αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι στο Βερολίνο, το σίγουρο είναι πως αυτό θα σας ανταμείψει με το πλούσιο πρόγραμμα των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που διαθέτει, καλύπτοντας όλα τα γούστα και όλες τις απαιτήσεις. Από Φεστιβάλ Μπύρας και Φεστιβάλ Τζαζ μέχρι Καρναβάλι Πολιτισμών, Μακρά Νύχτα των Μουσείων και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, δίχως ταυτόχρονα να λείπουν οι πολυάριθμες εκθέσεις σε μουσεία, πινακοθήκες και γκαλερί, οι θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, οι συναυλίες και τα πολιτιστικά δρώμενα στις βιβλιοθήκες.

Φεστιβάλ και εκδηλώσεις στο Βερολίνο όλες τις εποχές του χρόνου

Αν βρεθείτε τους καλοκαιρινούς μήνες στο Βερολίνο και μάλιστα τον Ιούνιο, θα γίνετε μάρτυρες ενός πραγματικού πολυπολιτισμικού καρναβαλιού. Με την πολυάριθμη συμμετοχή  καλλιτεχνών δημιουργείται ένα καρναβάλι τεσσάρων ημερών όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η διαφορετικότητα σε εθνικότητες, θρησκείες και πολιτισμούς. Το φεστιβάλ και το Καρναβάλι των Πολιτισμών είναι το σημείο συνάντησης του διαφορετικού με όλη την πόλη να γιορτάζει εκείνη την περίοδο στους ρυθμούς του, μια πόλη που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων σ’ ολόκληρη τη Γερμανία και που εμπνεύστηκε αυτό το καρναβάλι από την πολυεθνικότητα που τη χαρακτηρίζει. Επίσης, στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου πραγματοποιείται και το διάσημο φεστιβάλ Μπύρας που έχει αποτελέσει ετήσια παράδοση και κάθε χρόνο προσελκύει πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο, προσφέροντας αμέτρητες ποικιλίες μπύρας συνοδεύοντάς τες με ποικίλα μουσικά δρώμενα.

Αν πάλι το φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα ο Νοέμβρης είναι η εποχή που το ταξίδι στο Βερολίνο σας γοητεύει περισσότερο, τότε ετοιμαστείτε για το ανεπανάληπτο Φεστιβάλ Τζαζ για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο, αφού διεθνείς καλλιτέχνες της σύγχρονης τζαζ μουσικής σκηνής συμμετέχουν σε μια γιορτή που μετρά πάνω από 50 χρόνια παράδοσης.

 

 

Τέλος, το ταξίδι στο Βερολίνο το Φεβρουάριο έχει όνομα και αυτό δεν είναι άλλο από το «Berlinale».  Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι το πολυαναμενόμενο πολιτιστικό γεγονός της περιόδου. Πάνω από 400 ταινίες συναγωνίζονται μεταξύ τους για τη Χρυσή και Αργυρή Άρκτο, το ζώο σύμβολο του Βερολίνου, και οι αστέρες της έβδομης τέχνης δίνουν το παρών στο φεστιβάλ που θεωρείται ισότιμο με το φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας. Οι κινηματογραφικές αίθουσες στην Potsdamer Platz φιλοξενούν κινηματογραφικά έργα και όλη η πόλη γίνεται πρωταγωνίστρια της Τέχνης.

logo: Berlin International Film Festival

Επίσημο site της Berlinale

Πράσινες οάσεις στο κέντρο του Βερολίνου

Και φυσικά, αν θέλετε να απολαύσετε μόνος,  με το ταίρι ή την οικογένειά σας κάποιες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας μέσα στη φύση και μακριά από όλα, τότε σίγουρα βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Το Βερολίνο είναι μια καταπράσινη πόλη που διαθέτει πολλά και μεγάλα πάρκα τα οποία προσφέρονται για κάθε είδους δραστηριότητες αρχής γενομένης με το πάρκο Tiergarten.  Πρόκειται για το μεγαλύτερο πάρκο που βρίσκεται στην καρδιά κυριολεκτικά της πόλης, δίνοντάς σου ταυτόχρονα την αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου πολύ μακριά από τη βερολινέζικη πρωτεύουσα και τον πολιτισμό. Λίμνες για βαρκάδα, δαιδαλώδη δρομάκια μέσα σε μια όαση πρασίνου, υπαίθριοι χώροι για πικ νικ, για ποδηλασία και τρέξιμο και διάσπαρτα μνημεία και αγάλματα παντού.

Για τους πιο αθλητικούς τύπους προσφέρεται το πάρκο Volkspark, διαθέτοντας γήπεδα για τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, ανοιχτούς χώρους ακόμη και για γιόγκα αλλά και για μπάρμπεκιου, ενώ μια επίσκεψη στο πάρκο Gardens of the Word θα σας εντυπωσιάσει, αφού θα δείτε θεματικούς κήπους από διαφορετικά σημεία της Ευρώπης και της Ασίας.

Η γεύση στο Βερολίνο έχει τον τελευταίο λόγο

photo by : Tinoelf

Πριν φύγετε και το ταξίδι στο Βερολίνο αποτελέσει παρελθόν, μην παραλείψετε να ταξιδέψετε με τις γεύσεις του, αφού οι γαστρονομικές επιλογές που προσφέρει είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Δοκιμάστε σε μία από τις πολλές υπαίθριες καντίνες το διάσημο και πικάντικο currywurst, το οποίο αποτελείται από λουκάνικο πασπαλισμένο με κέτσαπ, κάρυ και πάπρικα,  συνεχίστε μ’ ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα, το χοιρινό κότσι ψητό ή βραστό και φυσικά γευθείτε τα παραδοσιακά ντόναντς του Βερολίνου με τη μαρμελάδα.

 

Αεροπορικά Εισιτήρια για Βερολίνο

Ξενοδοχεία στο Βερολίνο