Loading
Φόρτωση

Ταξίδια με αύρα…Τηλεοπτική!

Η χρυσή εποχή της τηλεόρασης όπου πρωταγωνιστούσαν στις οθόνες μας γκλαμουράτα και ακριβοπληρωμένα σόου με φαντασμαγορικά σκηνικά, ριάλιτι τηλεπαιχνίδια που άνοιξαν το δρόμο για την τηλεόραση της κλειδαρότρυπας και σειρές υπερπαραγωγές, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι δεκαετίες του 80 και του 90 εκτός των άλλων άφησαν το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα και στα τηλεοπτικά δρώμενα, διαμορφώνοντας μια ιδιότυπη τηλεοπτική κουλτούρα.

Με την ιδιωτική τηλεόραση να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της πολλές οι σειρές που προβλήθηκαν εκείνα τα χρόνια και που καθήλωσαν το κοινό μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες του, κάνοντας τα μηχανάκια της AGB να χτυπήσουν πρωτόγνωρα νούμερα τηλεθέασης. Υπήρξαν, όμως, και εκείνες οι σειρές που εκτός από δράση, αισθηματικό μελόδραμα, καλοστημένα σενάρια και μια πλειάδα διακεκριμένων ηθοποιών, διέθεταν ένα ακόμη πλεονέκτημα απέναντι σε κάποιες άλλες και αυτό δεν ήταν άλλο από τα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες του εξωτερικού. Είσαστε έτοιμοι, λοιπόν, για ένα ακόμη ταξίδι μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής;

“ΑΦΡΙΚΑ”, MEGA

“ΑΦΡΙΚΑ”, MEGA

Ήταν Σεπτέμβρης του 1992, όταν προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς “Άφρικα” από το νεοσύστατο τότε ιδιωτικό κανάλι Mega Channel και πραγματικά μπροστά απ’ την οθόνη μας πέρασε όλη η αφρικανική ζούγκλα και η αφρικανική Σαβάνα. Πρωτοφανής παραγωγή για εκείνη την εποχή με τους πρωταγωνιστές να ζουν τα ερωτικά τους πάθη μέσα σε ονειρεμένα τοπία, να επιδίδονται σε άγριο σαφάρι στα βάθη της ζούγκλας και να ζουν την απόλυτη περιπέτεια υπό την υπόκρουση των αφρικανικών ρυθμών. Το αίσθημα με την περιπέτεια και τη δράση εναλλάσσονταν γρήγορα, όπως και οι εικόνες μέσα από τους δέκτες μας μεταφέροντάς μας αυτομάτως στη μαγική αφρικανική ήπειρο.

Στο σενάριο, η πρωταγωνίστρια Κοραλία Καράντη πηγαίνει με τον άντρα της στο σπίτι του πατέρα της στην Κένυα, προκειμένου να ξεπεράσει τη συζυγική κρίση και εκεί ερωτεύεται παράφορα έναν νεαρό άντρα ζώντας μαζί του ένα μοιραίο πάθος, ο οποίος, όμως, αποδεικνύεται ετεροθαλής αδερφός της. Μυστικά, ίντριγκες, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, αντιζηλίες και μπροστά από τα μάτια μας όλη η ζωή στη μακρινή χώρα της Κένυας, το διαμάντι της Αφρικής.

Πόσοι τότε δεν ζηλέψαμε τη θέση των πρωταγωνιστών και δεν επιθυμήσαμε να βρεθούμε μέσα σε αυτά τα τοπία; Πραγματικά, η Κένυα είναι μία χώρα που προσφέρει μια εμπειρία ζωής. Πολλές οι αντιθέσεις στα χρώματα και στην ποικιλομορφία του εδάφους, συνθέτοντας ταυτόχρονα μια αρμονία μαγευτική. Φημισμένη για το σαφάρι της είναι από τις χώρες όπου κανείς μπορεί να δει τα πιο άγρια ζώα σε απόσταση αναπνοής. Ελέφαντες, ρινόκεροι, βουβάλια, τσίτες και λιοντάρια θα παρελάσουν από μπροστά σας χαρίζοντάς σας μοναδικές στιγμές. Ωστόσο, η Κένυα είναι μια χώρα που προσφέρεται για πολλές και διαφορετικές εμπειρίες, αφού μπορεί να χαρακτηριστεί ένας μικρόσκοσμος όλης της Αφρικής, όπου όλα είναι τόσο διαφορετικά αλλά και τόσο αρμονικά.

Από εθνικά πάρκα με άγρια ζώα, δασώδεις εκτάσεις και το δεύτερο υψηλότερο όρος της Αφρικής, το όρος Κένυα, μέχρι εξωτικές παραλίες, οικισμούς αφρικανικών φυλών και εντυπωσιακής έκτασης σαβάνες και ηφαιστιογενή τοπία, η Κένυα προσφέρεται για ξεχωριστές διακοπές. Στη Μομπάσα στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, ξετυλίγονται παραλίες απίστευτης ομορφιάς, με χρυσή άμμο, φοίνικες, γαλαζοπράσινα διαφανή νερά που θυμίζουν εικόνες βγαλμένες από όνειρο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα, το Ναϊρόμπι και το πάρκο που βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο που παρά τη μικρή του έκταση, ο πληθυσμός των ζώων που φιλοξενείται σ’ αυτό είναι τόσο μεγάλος που θα σας εντυπωσιάσει. Επίσης, στο Νakuru θα μπορέσετε να απολαύσετε μοναδικές εικόνες που προσφέρει απλόχερα η φύση. Πρόκειται για ένα ολόκληρο οικοσύστημα όπου διαβιούν πάνω από 400 είδη επίγειων πτηνών, υδρόβια πουλιά αλλά και βουβάλια και διάφορα είδη θηλαστικών. Αν προτεραιότητά σας, λοιπόν, είναι η φύση, η περιπέτεια και οι εναλλαγές τοπίων, τότε η Κένυα είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς.

Ξενοδοχεία στο Ναϊρόμπι Πτήσεις για Ναϊρόμπι

“ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ”, ΛΙΣΑΒΟΝΑ

Ταξίδια με αύρα...Τηλεοπτική!

“Τι έγινε, ρε παιδιά”; Απαράδεκτοι, αν δεν θυμάστε τη θρυλική αυτή σειρά που ακόμη και αν δεν την προλάβατε όταν πρωτοπροβλήθηκε από το το Mega το 1991, σίγουρα θα την έχετε πετύχει σε κάποιες από τις πολλές επαναλήψεις της. Μιλάμε για την απόλυτη ελληνική κωμική σειρά που έγραψε ιστορία και αποτέλεσε έμπνευση για πολλές άλλες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια. “Οι Απαράδεκτοι” δικαίως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν cult. Μεγάλες ερμηνείες από τον Γιάννη Μπέζο, το Βλάσση Μπονάτσο, τη Δήμητρα Παπαδοπούλου που ήταν και δημιουργός της σειράς, το Σπύρο Παπαδόπουλο και το γνωστό “αστροπελέκι”, τη Ρένια Λουιζίδου. Μια παρέα που ζούσε στην ίδια πολυκατοικία στο Λυκαβηττό (πρακτικά όλη η σειρά ήταν γυρισμένη μέσα σε ένα στούντιο) με το διαχειριστή Χαλακατεβάκη, ζει περιπέτειες καθημερινής τρέλας με την εικόνα του πρώτου ομοφυλόφιλου κατά το σενάριο να προβάλει στην ελληνική οθόνη παράλληλα με τη τσαχπίνα μέση ελληνίδα νοικοκυρά, τον επαναστάτη της γενιάς του Πολυτεχνίου και το χαλαρό τύπο της διπλανής πόρτας με το βλέμμα μονίμως καρφωμένο στο ωραίο φύλο.

Όλοι αυτοί μαζί ταξίδεψαν σ’ ένα από τα επεισόδια μέχρι και την Πορτογαλία και πιο συγκεκριμένα τη Λισαβόνα, προκειμένου η Δήμητρα και ο Σπύρος να ξανανιώσουν το πάθος του έρωτά τους σε ένα δεύτερο μήνα του μέλιτος με τη συντροφιά του καταθλιπτικού Γιάννη και του ασυμάζευτου Βλάσση. Το θρυλικό ζεύγος της παρέας προσπαθεί να αναθερμάνει τη σχέση του με φόντο τα μνημεία, τις πλατείες και τα υπέροχα κτίρια της Λισαβόνας και εμείς γινόμαστε θεατές μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που μας γοητεύει με τη ζωντάνια και τη γραφικότητά της. Πράγματι, πρόκειται για τη παλαιότερη πόλη της δυτικής Ευρώπης που με την αρχιτεκτονική της, τα γραφικά κτίρια με τις κεραμωτές σκεπές αλλά και το πλήθος των ιστορικών της μνημείων που βρίσκονται διάσπαρτα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών.

Η Λισαβόνα διαθέτει δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους πλευρές. Από τη μία, κυριαρχεί η γραφικότητα και η ανεμελιά μιας άλλης εποχής με τα πολύχρωμα σπίτια, τις κόκκινες στέγες, τα στενά σοκάκια, τις πολλές εκκλησίες και τη γνωστή γειτονιά Alfama. Από την άλλη, η επίσκεψη στο Parque das Nações επαναφέρει στην πραγματικότητα, αφού στην περιοχή αυτή κυριαρχούν υπερσύγχρονα κτίρια και βρίσκεται το μεγαλύτερο ενυδρείο ψαριών στην Ευρώπη. Η ανάβαση στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου με τους 18 πύργους το οποίο κατάφερε να διασωθεί από το χρόνο και να επιβιώσει από πολέμους και σεισμούς θεωρείται must.

Η θέα από κει ψηλά προς την πολύχρωμη πόλη της Λισαβόνας μέχρι και τον ποταμό Τάγο σίγουρα θα σας αποζημιώσει και θα σας μείνει αξέχαστη, ενώ συναρπαστική είναι και η θέα από τον ανελκυστήρα Santa Justa Elevator, εμπνευσμένο από τον πύργο του Άιφελ με ένα σύγχρονο γκόθικ στυλ που ανεβάζει τους επισκέπτες από το χαμηλότερο στο υψηλότερο σημείο της πόλης. Αφεθείτε μέσα στο ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας και αφήστε τα fado, τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδεία της πορτογαλικής κιθάρας να σας πλημμυρίσουν με το συναίσθημα και το ρυθμό τους, ενώ οι λάτρεις της τέχνης κάντε μια βόλτα στο μουσείο Berardo που φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Η Λισαβόνα είναι η πόλη που θα σας βάλει μέσα στη δική της μοναδική ατμόσφαιρα και σε καμία περίπτωση μη χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφτείτε. Θα είστε….”Απαράδεκτοι”!

Ξενοδοχεία στη Λισαβόνα Πτήσεις για Λισαβόνα

“ΛΟΓΩ ΤΙΜΗΣ”, ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

“ΛΟΓΩ ΤΙΜΗΣ”, ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

1996 και το “Λόγω Τιμής” εισβάλλει στη ζωή μας μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του Mega Channel. Σε σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου της σεναριογράφου των μεγαλύτερων τηλεοπτικών επιτυχιών, η σειρά ήρθε για ένα χρόνο στην τηλεόραση αλλά έμεινε για πάντα στην καρδιά μας ως μία από τις δημοφιλέστερες και πιο αγαπημένες κοινωνικές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Μια παρέα φίλων από την Πάτρα δίνει λόγο τιμής η φιλία τους να μείνει για πάντα ζωντανή και έρχεται στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα ο Τσίου, η Ηρώ, ο Ψηλός, η Μάνια, η Αθηνά, ο Βασίλης ζουν τις περιπέτειες τους, τους έρωτές τους, τα προσωπικά και οικογενειακά τους προβλήματα και παρά τις μεταξύ τους συγκρούσεις οι δρόμοι τους μένουν πάντα ενωμένοι. Συγκλονιστικό το τραγούδι των τίτλων με τη μοναδική φωνή του Γεράσιμου Ανδρεάτου που μέχρι σήμερα μας φέρνει μνήμες μιας άλλης δεκαετίας.

Σ’ ένα από τα επεισόδια της σειράς ο Άλκης Κούρκουλος μαζί με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο ταξιδεύουν μέχρι τη Βαρκελώνη και εμείς έχουμε την ευκαιρία να δούμε μία από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η αλήθεια είναι ότι η Βαρκελώνη έχει συνδέσει το όνομά της με το γνωστό αρχιτέκτονα Gaudi του οποίου τα κτίρια αποτελούν καλλιτεχνικά αριστουργήματα και με τα οποία ολόκληρη η πόλη είναι “στολισμένη”. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντυπωσιαστείτε αν μη τι άλλο από το ταλέντο του Gaυdi και το αρχιτεκτονικό στυλ των κτιρίων του, όπως είναι η Casa Βatllό και η La Pedrera. H Sagrada Familia είναι άλλο ένα αριστούργημα της καλλιτεχνικής έμπνευσης του Καταλανού αρχιτέκτονα που δεσπόζει επιβλητικά στην πόλη. Πρόκειται για μια μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία την οποία σχεδίασε ο Γκαουντί και που έχει αναγνωριστεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco.

Ένα πάρκο διαφορετικό από τα άλλα το Park Güell σίγουρα θα ξεπεράσει κάθε φαντασία, αφού πρόκειται κυριολεκτικά για ένα πάρκο παραμύθι με συντριβάνια δράκους, με δέντρα σε περίεργα σχήματα και παγκάκια με μωσαϊκά και πολύχρωμα πλακάκια. Επίσης, το μουσείο Miro για τους λάτρεις της τέχνης είναι αδιαμφισβήτητα ένα μουσείο σταθμός στην περιήγησή στην πόλη, όπως και το μουσείο Dali και Picasso. Η Βαρκελώνη, όμως, είναι μια πόλη που έχει να προσφέρει αμέτρητες επιλογές στους επισκέπτες της, πέρα από τις καλλιτεχνικές. Σε πολύ κοντινή απόσταση από το πάρκο Ciutadella βρίσκεται η barceloneta ένας παραλιακός δρόμος, από όπου η θέα είναι μαγευτική και στον οποίο αφθονούν τα εστιατόρια, που προσφέρουν διάφορες γαστρονομικές επιλογές με κυρίαρχο πιάτο το ψάρι.

Η ζωή γίνεται πολύ πιο έντονη και αποκτά άλλους ρυθμούς στη διάσημη οδό Las Ramblas με πλήθος από μαγαζιά, τοπικά προϊόντα, εστιατόρια και καταστήματα, ενώ για κάτι πιο χαλαρό προτιμήστε μία βόλτα στο περίφημο ισπανικό χωριό και χαθείτε μέσα στην ατμόσφαιρα που επιβάλλουν τα κτίρια της ισπανικής αρχιτεκτονικής και στα γραφικά σοκάκια του, φάτε την περίφημη paella, πιείτε τη sangria και ζήστε στο ρυθμό του flamengo. “Λόγω τιμής”, θα περάσετε υπέροχα!

Ξενοδοχεία στη Βαρκελώνη Πτήσεις για Βαρκελώνη

“ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ”, ΜΑΛΤΑ

“ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ”, ΜΑΛΤΑ

Η μαύρη κωμωδία αποκτά επιτέλους τη δική της θέση στην ελληνική τηλεόραση με μια παρέα που είναι γεννημένη για μεγάλα “εγκλήματα”. Οι ήρωες που ξεπήδησαν από το κανάλι του Ant1 για δυο τηλεοπτικές σεζόν από το 1998 μέχρι και το 2000 έμειναν ανεξίτηλοι στη μνήμη μας για το μαύρο χιούμορ τους και τις καταπληκτικές τους ερμηνείες. Κορίνα η αχόρταγη ιερόδουλη, ο Αλέκος ο χασάπακλας, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης σε ρόλο παμπόνηρου και ραδιούργου παππού, η χαμηλοβλεπούσα Φλώρα, ο άβγαλτος Μιχαλάκης και φυσικά η μία και μοναδική, η σατανική Σωσώ. ‘Ίντριγκες, δολοπλοκίες, απιστίες, ερωτικά τρίγωνα όλα βουτηγμένα μέσα σε μια γερή δόση χιούμορ που άγγιζε τα όρια του εξωπραγματικού.

Μέχρι που η παρέα των πρωταγωνιστών αποφασίζει για τις ανάγκες του σεναρίου να ταξιδέψει μέχρι την κοντινή Μάλτα και τότε όλη η μαύρη ατμόσφαιρα της σειράς μεταφέρεται σ’ αυτό το πανέμορφο νησί. Μπορεί η Σωσώκα σαν σύγχρονη μέγαιρα να γυροφέρνει στο μουσείο των βασανιστηρίων που υπάρχει στη Μάλτα και να εμπνέεται για τα επερχόμενα εγκλήματά της παίρνοντας ιδέες, ωστόσο μέσα από τους δέκτες μας καταφέρνουμε να πάρουμε μια γενικότερη εικόνα του νησιού που αν και μικρό αποτελεί ένα προορισμό που συγκεντρώνει πολλές ομορφιές και σημαντικά αξιοθέατα.

Νότια της Σικελίας το νησί της Μάλτας είναι ένα διαμάντι στη Μεσόγειο που αποτελεί ένα ξεχωριστό συνδυασμό διαφορετικών πολιτισμών. Στη Μάλτα ένα είναι το σίγουρο, δεν θα βαρεθείτε ποτέ! Στην πρωτεύουσά της τη Βαλέτα, τα κτίρια μπαρόκ αρχιτεκτονικής, τα στενά δρομάκια, οι καθεδρικοί ναοί, τα μουσεία και το περίφημο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας. Οπωσδήποτε η βόλτα στους κήπους Baraka θα σας μείνει αξέχαστη, αφού θα χαθείτε μέσα σε μονοπάτια γεμάτα από γλυπτά ηρώων της ιστορίας του νησιού, λουλούδια, δέντρα και μια θέα στην πόλη και το υπέροχο λιμάνι της. Η Mdina η παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας θα σας μεταφέρει νοερά στην εποχή των ιπποτών με την αρχιτεκτονική μπαρόκ ανάμεικτη με αραβικά στοιχεία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι εκεί επέλεξε ο Μεγάλος Μάγιστρος να χτίσει τη θερινή του κατοικία.

Κάθε πόλη της Μάλτας είναι και μια ξεχωριστή γωνιά με το φυσικό λιμάνι να δίνει μια ρομαντική και ατμοσφαιρική νότα στην πόλη. Ωστόσο, ως νησί η Μάλτα διαθέτει αν και μικρή σε έκταση, πολλές και όμορφες παραλίες, ενώ η σύνδεσή της με τα κοντινά νησάκια που αποτελούν μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος δίνει τη δυνατότητα για επίσκεψη στο Gozo και το Camino όπου μπορείτε να απολαύσετε την ηρεμία του φυσικού τοπίου αλλά και τα εντυπωσιακά δημιουργήματα της φύσης, όπως τη περίφημη σπηλιά της Καλυψούς. Με την ίδια, λοιπόν, “εγκληματική” διάθεση ή μη το ταξίδι στη Μάλτα θα σας μείνει για πολλούς λόγους αξέχαστο.

Ξενοδοχεία στη Μάλτα Πτήσεις για Μάλτα

“ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ”, ΡΩΜΗ

“ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ”, ΡΩΜΗ

Ένα όνομα μια δραματική ιστορία και μια τεράστια τηλεοπτική επιτυχία. Η Αναστασία μπαίνει στη ζωή μας το 1993 και προκαλεί σεισμό στα μέχρι τότε τηλεοπτικά δεδομένα. Η παράλληλη ερωτική σχέση ενός όμορφου και απλού κοριτσιού που ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός με πατέρα και γιο σπάει τα ταμπού της εποχής εκείνης και οι γυμνές σκηνές αναστατώνουν κριτικούς και κοινό και μαζί τα νούμερα τηλεθέασης που εκτοξεύονται στα ύψη.

Το απαγορευμένο ερωτικό τρίγωνο καθηλώνει τους τηλεθεατές μπροστά από τις οθόνες και το soundrack της σειράς γίνεται πλατινένιο και ταξιδεύει στα στόματα όλων με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Όπως σε κάθε κοινωνική δραματική ιστορία που σέβεται τον εαυτό της, το τέλος εντυπωσιάζει και ανατρέπει με την Μυρτώ Αλικάκη ως μοιραία Αναστασία να φτάνει μέχρι τη Fontana di trevi στη Ρώμη και να ρίχνει ένα κέρμα στο θρυλικό συντριβάνι με την πλάτη γυρισμένη σ’ αυτό, κάνοντας μια ευχή που σύμφωνα με τη ιταλική παράδοση θέλει αυτούς που εύχονται να επιστρέφουν κάποια στιγμή στην πόλη του αιώνιου φωτός.

Η Ρώμη έρχεται να μας θυμίσει μέσα από τη σειρά τη λάμψη και την ομορφιά της που δεν περιορίζεται σε ένα και δύο άλλα σε πολλά ιστορικά μνημεία που βρίσκονται παντού, μετατρέποντάς τη κυριολεκτικά σ’ ένα ζωντανό μουσείο δείγμα του πολιτισμού και της ιστορίας της. Κολοσσαίο, Πάνθεον, Ρωμαϊκή αγορά και φυσικά το Βατικανό αποτελούν μοναδικά μνημεία μιας πόλης που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες της, προσφέροντάς τους μια γρήγορη ματιά στην ιστορία της. Οι πολυάριθμες πλατείες της αποτελούν σημεία συνάντησης μιας εξαιρετικής αισθητικής, φιλοξενώντας γλυπτά και σιντριβάνια πραγματικά κομψοτεχνήματα, όπως η Piazza Navona, η Piazza di Spania και η Capo di fiori.

Στη Βία Κοντότι τα ψώνια ανάγονται σε άλλη εμπειρία, αφού στο διάσημο αυτό και πολυσύχναστο δρόμο βρίσκονται τα καταστήματα των πιο διάσημων οίκων μόδας και μαζί και το διάσημο καφέ Γκρέκο, ενώ στη Βία Ντελ Κόρσο και κάνοντας τις οικονομικές αγορές σας ο δρόμος θα σας βγάλει στη γνωστή Piazza di Popolo και ανηφορίζοντας θα βρεθείτε στη βίλα Μποργκέζε, απολαμβάνοντας μια καταπληκτική πανοραμική θέα. Σε όποια γωνιά της Ρώμης και αν βρεθείτε, το σίγουρο είναι πως η μαγεία της θα σας συνεπάρει. Και πού ξέρετε; Η δική σας ευχή ίσως βγει αληθινή.

Ξενοδοχεία στη Ρώμη Πτήσεις για Ρώμη